2. Lapsityövoima ja nuoret työntekijät
Tavarantoimittajien ei tule käyttää lapsityövoimaa, eikä niiden tule hyötyä siitä epäsuorasti. Työntekijöiden tulee olla vähintään 15-vuotiaita (tai 14-vuotiaita, jos kansallinen lainsäädäntö tämän sallii).
Tavarantoimittajien tulee huomioida työntekijän ikä työtehtävien jakamisessa. Näin saadaan vältettyä terveyden, työturvallisuuden ja työmoraalin heikentäminen.
3. Syrjimättömyys
Tavarantoimittajien ei tule osallistua syrjintään, joka koskee rotua, ihonväriä, sukupuolta, äidinkieltä, uskontoa, poliittista mielipidettä, kastia, seksuaalista suuntautumista tai muita työntekijälle luonteenomaista tunnusmerkkiä. Ne eivät saa myöskään hyötyä epäsuorasti tällaisesta syrjinnästä.
Työntekijöiden valinnan, työkorvauksen, työsuhde-etujen ja ylenemismahdollisuuksien tulee perustua ainoastaan relevantteihin ja objektiivisiin kriteereihin.
4. Järjestäytymismahdollisuus
Työntekijöillä tulee olla oikeus kuulua ammattiyhdistykseen tai järjestäytyä muulla tavalla ilman, että työnantaja puuttuu tähän. Niissä tapauksissa, joissa ammattiyhdistykset on kielletty lailla tai maassa on ainoastaan valtiollinen ammattiliitto, työnantajan tulee mahdollistaa työasioista keskusteleminen jollain muulla tavalla.
5. Terveys ja turvallisuus
Tavarantoimittajien tulee huolehtia siitä, että työntekijät työskentelevät terveellisessä ja turvallisessa työympäristössä. Heidät tulee suojata tulipalolta, onnettomuuksilta sekä vaarallisilta kemikaaleilta. Työntekijöiden tulee saada työturvallisuuskoulutusta sekä tarvittavat turvavarusteet.
Kaikilla työntekijöillä tulee olla käytettävissään WC-tilat ja mahdollisuus puhtaaseen juomaveteen. Aiemmin mainittu koskee myös asuintiloja, jos ne ovat työnantajan tarjoamia.
6. Työehdot
Tavarantoimittajien tulee suojata työntekijöitä kaiken tyyppiseltä syrjinnältä sekä fyysiseltä, seksuaaliselta ja sanalliselta ahdistelulta. Palkkojen ja työsuhde-etujen tulee noudattaa paikallista lakia tai alan voimassa olevaa käytäntöä. Palkan tulee riittää siihen, että työntekijä ja tämän lähimmäiset saavat inhimillisen toimeentulon.
Kaikilla työntekijöillä on oikeus kirjalliseen työsopimukseen, joka on laadittu paikallisella kielellä, vanhempainvapaaseen, sairauslomaan sekä palkalliseen lomaan. Jos paikallinen laki ja nämä kohdat ovat ristiriidassa keskenään, tulee soveltaa paremmat työehdot takaavaa vaihtoehtoa.
Työviikon pituuden tulee olla korkeintaan 48 tuntia. Ylityön tulee olla vapaaehtoista, eikä sitä saa soveltaa säännöllisesti. Ylityön määrän ei tule ylittää 12 tuntia viikossa. Työntekijällä on oikeus vähintään yhteen vapaapäivään viikossa, tarpeeksi moneen taukoon sekä riittävään lepoaikaan työvuorojen välillä.
7. Työympäristö
Jos paikalliset terveys- ja työsuojelulait ovat puutteellisia, tavarantoimittajien tulee noudattaa niiden osalta kansainvälisiä standardeja. Työympäristön kehittämisessä on tärkeää, että liikkeenjohdon sekä työntekijän ja/tai tämän edustajan välillä on aktiivista yhteistyötä. Tämä on mahdollista saada aikaan perustamalla työsuojelutoimikuntia.
Tavarantoimittajien tulee varmistaa, että on olemassa keinot puuttua terveys- ja turvallisuusuhkiin. Niiden tulee ryhtyä tarvittaviin toimenpiteisiin sen puolesta, ettei työpaikalla esiinny työhön liittyviä onnettomuuksia, vahinkoja tai ammattitauteja. Tavarantoimittajien tulee pyrkiä parantamaan työntekijän suojaa onnettomuustapauksissa esim. pakollisten vakuutusten avulla.
Työntekijän turvallisuus tulee asettaa kaiken muun edelle. Yrityksellä ei saa olla käytössään vaarallisia laitteita tai tuotantotiloja. Tavarantoimittajien tulee ryhtyä toimenpiteisiin, jotka parantavat laitteiston ja tuotantotilojen käyttövarmuutta ja turvallisuutta. Niiden on tämän lisäksi ryhdyttävä ennaltaehkäiseviin toimenpiteisiin, jotka estävät mahdolliset ongelmatilanteet vastaisuudessa.
8. Korruptio ja lahjusten ottaminen
Tavarantoimittajien tulee pidättäytyä vaikuttamasta kaupallisessa tarkoituksessa viranomaisten, tuomioistuinten jäsenten tai muiden valta-asemassa olevien henkilöiden toimintaan. Tällaiseen vaikuttamiseen kuuluu mm. lahjusten antaminen.
9. Vastuu tiettyjen raaka-aineiden alkuperästä
Tavarantoimittajan tulee taata riittävissä määrin, että tuotteissa käytetty tantaali, tina, volframi ja kulta eivät ole peräisin lähteistä, jotka rahoittavat ihmisoikeusrikoksia Kongon demokraattisessa tasavallassa ja sen naapurimaissa. Tavarantoimittajien on kyettävä jäljittämään raaka-aineiden alkuperä, jos asiakasyritys sitä vaatii.
10. Ympäristönsuojelu
Tavarantoimittajien tulee pyrkiä vähentämään negatiivisia ympäristövaikutuksia toimenpiteillä, joilla rajoitetaan mm. seuraavia asioita:
- • Luonnonvarojen, veden ja energian käyttö.
- • Päästöt vesistöön ja ilmakehään.
• Häiritsevä melu, epämiellyttävät hajut ja tehtaalta tulevat pölypäästöt.
- • Mahdollinen ja toteutunut maaperän pilaantuminen.
- • Vaarallisten aineiden käsittely.
- • Vaarallisen ja ei-vaarallisen jätteen käsittely.
- • Tuotteiden valmistus ja käsittely. (Suunnittelu, pakkaaminen, kuljetus, kierrätys jne.)
Tavarantoimittajien tulee pyrkiä siihen, että niiden ympäristökäytäntöihin tehdään jatkuvia parannuksia. Kansalliset lait toimivat tälle minimitasona.
11. Nollatoleranssi
Konsernin yrityksillä ei ole kytköksiä tavarantoimittajiin, jotka osallistuvat ihmisoikeusrikkomuksiin. Meillä on nollatoleranssi seuraavia asioita kohtaan:
– Pakkotyövoima, mukaan lukien ihmissalakuljetus ja vankien käyttäminen työvoimana.
– Kaiken tyyppinen lapsityövoima, mukaan lukien pakkotyö, lapsiprostituutio ja kaikki muu, joka saattaa vaarantaa lapsen työn, turvallisuuden ja moraalin.
– Henkilöstön syrjivä tai epäinhimillinen kohtelu.
– Työntekijöiden altistaminen hengenvaaralliselle työympäristölle, jossa heille ei ole kerrottu työhön liittyvistä riskeistä ja jossa ei ole ryhdytty tarvittaviin työsuojelutoimenpiteisiin.
– Tarkoituksellinen veden tai ilmakehän saastuttaminen tai merkittävä maaperän saastuttaminen.
– Kansainvälisten ihmisoikeuslakien rikkominen sekä muut ihmisoikeusrikkomukset, joista on määritelty kansainvälisissä laeissa.
Jos jollakin konsernin yhtiöllä on aihetta epäillä, että tavarantoimittaja on rikkonut yllä olevia sääntöjä toistuvasti, se irtisanoo yhteistyösopimuksensa välittömästi. Jos rikkomus on luonteeltaan törkeä, asiasta tehdään ilmoitus paikallisviranomaisille.